UPDATE: Percheziţii la afacerişti sălăjeni suspectaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală

Peste 30 de percheziţii au avut loc vineri dimineaţă, în judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi în Bucureşti, la mai multe persoane suspecte de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Valoarea prejudiciului cauzat se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminaliatăţii Organizate Sălaj şi Brigada de Combatere a Criminaliatăţii Organizate Cluj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaliatate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj, au efectuat, vineri, 33 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi în Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT Sălaj.
Percheziţiile au vizat mai multe persoane suspectate de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 5 milioane euro. Anchetatorii susţin că gruparea de crimă organizată şi-a început activitatea în cursul anului 2010 şi s-a extins la nivelul mai multor judeţe din ţară. „Începând din 2010, au funcţionat mai multe societăţi ce aveau un comportament tip fantomă, acestea fiind folosite de către alte societăţi pentru a regla activitatea contabilă în vedererea eludării bugetului de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia admistratorilor societăţilor beneficiare care controlau şi societăţile fantomă”, se arată în comunicatul amintit.

Firmele fantomă, paravan pentru ilegalităţi
Potrivit sursei citate, firmele fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială modestă sau cu un nivel intelectual scăzut, acestea fiind folosite numai pentru obţinerea de conturi, carduri bancare şi emiterea de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor aparţinând membrilor grupului de criminalitate organizată. „Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia firmelor cu activitate economică reală, care foloseau aceste societăţi fantomă. În multe situaţii administratorii acestor din urmă societăţi introduceau din nou aceste sume în cadrul companiilor lor, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creându-şi astfel premisele ridicării ulterioare cu aparenţă de legalitate a acestor sume”, susţin anchetatorii.
Din astfel de raporturi fictive se deturnează realitatea în privinţa activităţii economice a societăţilor, care înregistrează astfel de facturi fictive având ca finalitate diminuarea impozitului şi deducerea TVA-lui ce ar trebui achitat către buget de stat în urma unor activităţi reale.
După ce se foloseau de firmele fantomă, membrii grupului de criminalitate organizată cesionau părţile sociale către cetăţeni stăini pentru a se acredita ideea că întreg pasivul şi activul societăţii au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care nu există în realitate. Aceste cesiuni fictive erau realizate doar pentru inducerea în eroare a organelor fiscale.

25 de persoane audiate
În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani în euro şi în lei, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.
După efectuarea percheziţiilor, 25 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Sălaj în vederea audierii, urmând a se lua măsurile legale ce se impun.
Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj.

One Thought to “UPDATE: Percheziţii la afacerişti sălăjeni suspectaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală”

  1. nik

    Rezultat ok.O intrebare.?serv de protectie interna a Mai se ocupa de ascultarea telefoanelor agentilor economici?Sunt politisti sau functionari publici implicati?

Leave a Comment